Seuraavaksi tutustumme opiskelun kustannuksiin Suomessa sekä asumisen ja elämisen kustannuksiin Suomessa. Suomi on osa EU:ta ja valuuttana Suomessa on käytössä Euro. Eri kaupunkien välillä on eroa hintatasossa, mutta opiskelija-asuntoja ja opiskelija-alennuksia on hyvin tarjolla. Suomessa oleskelun kustannuksiin vaikuttavat myös opiskelun tavoite eli oletko vaihto-opiskelija muutaman kuukauden vai opiskeletko Suomessa useamman vuoden tutkintoon johtavassa koulutuksessa.

Ulkomaalaiset opiskelijat eivät lähtökohtaisesti saa Suomessa opiskellessaan opintotukea. Opintotuki on opintoja varten myönnettävää rahallista tukea, jota suomalaiset opiskelijat ovat oikeutettuja saamaan. Ulkomaalaisten opiskelijoiden on siis huolehdittava toimeentulostaan muulla tavoin. Säästöt tai stipendit ovat yksi vaihtoehto rahoittaa opiskelu. Suomessa voit myös tehdä töitä opintojen aikana. Tutustu huolella työmahdollisuuksiisi Suomessa.

Lukukausimaksut korkeakoulutuksessa

Suomessa opiskelu tutkintoon johtavassa koulutuksessa on yleensä ilmaista. Kuitenkin elokuusta 2017 lähtien lainsäädäntö muuttuu ja silloin lukukausimaksujen veloitus sallitaan tietyissä tapauksissa. Jos tulet EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta, sinulta peritään opiskelustasi lukukausimaksut. Lukukausimaksut peritään sekä alemmassa että ylemmässä korkeakoulutuksessa, jotka toteutetaan englanninkielellä. Jos ulkomaalainen opiskelija osallistuu suomenkieliseen koulutukseen, lukukausimaksuja ei peritä kotimaasta huolimatta.

Jos siis tulet EU- tai ETA-maasta, opiskelu Suomessa on ilmaista. Opiskeluun sisältyy kuitenkin usein tutkintomaksu, todistusmaksu, lopputyön tarkastusmaksu tai muita satunnaisia kuluja. Myös avoimen yliopiston puolella suoritettavista täydentävistä opinnoista saatetaan periä maksu.

Vaihto-opiskelijoilta ei peritä lukukausimaksuja. Vaihto-opiskelijoita varten löytyvät omat kansainväliset ohjelmat ja järjestöt, jotka auttavat ja koordinoivat kansainvälistä vaihto-opiskelua. Esimerkkinä opiskelijavaihtoon erikoistuneista tahoista ovat Erasmus, Nordplus, FIRST ja ISEP.

Asuminen Suomessa

Opiskelijana olet oikeutettu hakemaan opiskelijoilla tarkoitettuja vuokra-asuntoja eli opiskelija-asuntoja. Opiskelija-asunnot ovat yleensä kooltaan pienehköjä ja sijaitsevat usein lähellä koulua. Vuokran hinta pysyy opiskelija-asunnoissa myös kohtuullisella tasolla. Opiskelija-asuntoja voit hakea opiskelija-asuntosäätiöiltä, ylioppilas- tai opiskelijakunnilta tai yksityisiltä säätiöiltä. Oppilaitoksesi verkkosivuilta löydät tietoa lähellä sijaitsevista opiskelija-asunnoista.

Asunto kannattaa varmistaa hyvissä ajoin, jottei joudu yöpymään taivasalla. Opiskelija-asunnot ovat myös kysyttyjä ja suosittuja, joten omaa opiskelija-asuntoa kannattaa ryhtyä etsimään heti, kun opiskelupaikka on varmistunut. Erityisesti suurissa kaupungeissa opiskelija-asuntoa voi joutua odottamaan viikkoja tai jopa kuukausia.

Asunnon voi vuokrata myös muualta, esimerkiksi yksityiseltä vuokranantajalta. Tällöin kuukausivuokra voi kuitenkin olla korkeampi. Asumiskustannuksia voi yrittää jakaa, jos vuokraa opiskelijaporukan kanssa yhden isomman asunnon.

Muut elinkustannukset

Opiskelijaravintolat koulujen tiloissa tarjoavat monipuolista ja ravitsevaa ruokaa ainakin kerran päivässä. Opiskelijaruokalan kustannukset ovat erittäin edulliset ja samalla pääset tutustumaan Suomalaiseen ruokakulttuuriin. Kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää opiskelijaravintoloiden palvelut.

Opiskelija-asunnot ovat varustettu keittiöllä, joten ruuan valmistus onnistuu myös itse. Erityisesti isoissa kaupungeissa ruokakauppojen valikoimat ovat nykyisin laajat ja kansainvälisetkin. Sopivia raaka-aineita on tarjolla varmasti, jos haluat valmistaa itse syötävää.

Jos opiskelija-asuntosi sijaitsee koulun lähellä, voit taittaa matkat jalan. Jos kuitenkin asuntosi sijaitsee kauempana koulusta, tarvitset julkisen liikenteen palveluja tai pyörän. Suuremmissa kaupungeissa bussivuorot koulujen läheisyyteen on hyvin saatavilla. Helsingissä on mahdollista hyödyntää linja-autojen lisäksi myös raitiovaunuja ja paikallisjunia. Opiskelijoille myönnetään kaikista julkisen liikenteen lipuista alennus, joka on yleensä 50%. Opiskelijoiden matkustaminen on siis edullista. Sekä linja-autoihin, raitiovaunuihin ja juniinkin on saatavilla myös kuukausikortteja eli pidempiaikaisia matkakortteja, joiden avulla matkustaminen on entistä helpompaa. Suomessa ollaan myös hyvin mukana mobiiliteknologiassa, joten lippujen ostaminen onnistuu myös älypuhelimella nopeasti ja vaivattomasti.

Hintatasot eri kaupungeissa

Kuten muuallakin maailmassa, myös Suomessa hintataso vaihtelee kaupungista riippuen. Mitä suurempi kaupunki on, sitä suuremmaksi kaikki elinkustannukset nousevat. Mutta esimerkiksi opiskelijaruuan hinta on säädetty Suomessa samaksi ympäri maan.